Slimme tips om beter te worden in Fortnite (spelertype: beginner)

Hierbij geven we je aantal basistips voor de beginnende Fortnite speler om snel beter te worden in het spel. Dit zijn tips voor de beginnende Fortnite speler. Spelers met veel speelervaring hebben ofwel een eigen spelopbouw of techniek opgebouwd ofwel ze kennen de genoemde tips al.

Tip 1: Zoek niet te snel de confrontatie op
Als beginnende speler is het goed om eerst op een rustiger plaats in de map te starten. Start dus niet gelijk in Tilted Towers of een andere grotere plaats op de map. Als je start door eerst een lange afstand te skydiven om daarna te landen bij een kleine nederzetting dan is de kans op tegenspelers minder groot. Je kunt nu rustig wat wapens en kogels zoeken en start ook gelijk met menen van vooral hout (hakken van muurtjes, bomen en interieur van woningen). Als je vervolgens het een en ander aan resources hebt dan kun je daarna de rest van de map ingaan. Heb je nu een confrontatie met iemand dan heb je in ieder geval een wapen en resources om te bouwen.

Tip 2: Blijf aan de rand van de circle (eye of the storm)
Topspelers in Fortnite kiezen vaak juist de confrontatie op (en kijkt niet zozeer naar de rand van de storm). Iemand doden levert je namelijk snel veel ‘loot’ op die die persoon heeft gemined en verzameld. Een beginnende speler kan dat uiteraard ook proberen, maar de kans om zelf gedood te worden is in het begin best groot. Om je heenkijken en anderen spotten is belangrijk. Een beginnende speler is druk met alle nieuwe zaken die zich afspelen in de game en het is dan ook slim om juist de rand van de storm aan te houden. We leggen uit waarom: als je aan de rand van de storm zit dan loop je weinig kans om van achteren (houd de storm achter je) aangevallen te worden. Je hoeft dan alleen voor je en aan de zijkant te kijken.

Let hierbij wel goed op het moment waarop de storm eye kleiner zal worden. Wees op tijd in beweging zodat je de storm voor blijft. Het is zonde om damage op te lopen door de storm.

In onderstaande afbeelding zie je 2 stormringen. Kleinere ring is de ring waarnaar de storm binnenkort zal krimpen. Ga je op de plek van de rode pijl zitten dan zit je mooi aan de rand en loop je weinig kans op aanvallen van achteren. Ga je op de plaats van de witte pijl zitten dan heb je meer tijd en kun je ook spelers afwachten die net uit de krimpenden storm komen rennen. Die spelers zijn vaak verzwakt en kun je daardoor makkelijker doden.

Tip 3: Kies een handige volgorde van gevonden items
Plaats je gevonden items in de slimste volgorde in je inventory. Wapens plaats je op de eerste plaatsen in de gevonden items, medkits en shields plaats je achteraan. De reden hiervoor is dat je wapens op deze manier sneller kunt pakken als dat nodig is. Zorg er ook altijd voor dat je wapens zijn doorgeladen. Je kunt ze dan pakken en gelijk beginnen met schieten.

Tip 4: Bewaar bandages, een medkit en/of shields
Zorg altijd dat je voldoende resources hebt om jezelf te reviven (herstellen). Zeker in het eindspel (als er nog enkele spelers over zijn en de ‘storm eye’ is klein) kan het het verschil maken tussen winnen en verliezen. Kies op de juiste momenten in het spel de juiste resources hierbij. Een meekit herstelt je levens 100%, maar duurt lang voordat deze helemaal werkt. Soms heb je deze tijd niet (zeker in het eindspel veelal niet). Tegen het einde van het spel zie je topspelers in Fortnite meestal kiezen voor de (kleine) shields (inname is snel, 2 seconden) en bandages. De kleine shields nemen het snelste in maar herstellen je shield tot maximaal 50%. Met grote shields herstel je je shield tot 100%, maar het gebruik ervan duurt langer bij inname per shield (5 seconden). Bandages (verband) herstelt snel (5 seconden), maar je herstel is tot maximaal 75%. Je moet ervan uitgaan dat je in het eindspel steeds betere spelers tegenkomt, dus je hersteltijd moet kort zijn. Daarom kies je (kleine) shields en bandages in het eindspel. Heb je meer tijd (aan het begin van de game) of loop je de kans in d storm terecht te komen? Kies dan de medkit voor een 100% herstel.

Herstelmogelijkheden kunnen het verschil maken tussen een spel winnen of een spel verliezen.

Tip 5: Bereik in zo kort en snel mogelijke manier je landingsplek
Als je bepaald hebt waar je wilt landen, zorg dan dat je dit zo snel mogelijk doet. Hoe eerder jij op de grond bent ten opzichte van eventuele andere spelers, hoe eerder heb jij de wapens en munitie gevonden. Hoe eerder je een wapen hebt hoe beter en veiliger je bent. Kijk daarom in de lucht al erg goed om je heen op de grond. Als je ergens al een wapen ziet liggen, duik daar dan heen. Je kunt ook eventueel van richting veranderen als je ziet dat er vele anderen landen of reeds op de grond zijn.

Land alleen op een dak als je weet dat er onder dat dak een kist ligt die je goede ‘loot’ geeft of dat je duidelijk een wapen ziet liggen op dat dak. Land niet op een dak als je dit niet weet en er andere spelers zijn die gelijk een voordeur in rennen. Een deur inrennen is sneller dan een dak kapot moeten slaan en dat geeft je net iets meer kans dat je sneller een wapen vindt dan je tegenstander die wel op het dak landt.

Aanvullende tip: Als je vanuit de lucht ziet dat je de snelste bent en je landt bovenop een wapen, pak dat dan en zoek direct een speler op. De kans is groot (alleen de eerste momenten van het spel natuurlijk) dat een andere speler dan nog geen wapen heeft. Die speler kun je natuurlijk makkelijk gelijk aanvallen en je hebt gelijk je eerste kill.

Tip 6: Schiet!
Het klinkt als voor de hand liggend, maar zo voor de hand liggend is dit niet. Als je beschoten wordt is het verstandig om snel een muurtje of klein fort te bouwen. Maar … blijf niet steeds bouwen en probeer zo snel mogelijk het initiatief in het gevecht over te nemen. En dat kan alleen als je schiet. Dat is soms (zeker in het begin) erg moeilijk. Dat is ook moeilijk als je tegen een ervaren speler staat. Een ervaren speler weet dit namelijk ook en gaat altijd vol voor de kill en blijft dus vaak doorschieten.
Ben je bang door je kogels heen te geraken? Zeker in het begin van het spel kan het zijn dat je weinig kogels hebt. Natuurlijk moet je daar rekening mee houden, maar het heeft geen zin om kogels te sparen als je vervolgens toch gedood wordt. Een ander doden levert je oom weer ‘loot’ op, veelal ook de door de andere speler gevonden kogels. Ga dus voor alles of niets en schiet!
Een aanvullende tip bij schieten is de volgende: als je van een gebouw afspringt om in gevecht te gaan met een ander, begin dan gelijk (al in de lucht) te schieten. Hoe eerder je schiet hoe beter. Zo houd je het initiatief. Het is namelijk heel vervelend voor een ander als iemand op je schiet :-).

Tip 7: Te heet onder je voeten? Loop weg!
Soms zit je in een gevecht en lukt het niet de andere te doden. Als je het idee hebt dat je de speler niet kunt doden (je kogels raken op of je denkt dat de ander beter is) en je hebt ruimte en mogelijkheden om even afstand te nemen, doe dat dan. Afstand nemen kun je soms doen door om een gebouw of berg te lopen of om iets te bouwen en vervolgens achteruit ongezien te vertrekken. Soms kun je de andere spelers onverwachts via een omweg van achteren of van de zijkant alsnog doden.

Tip 8: Kies higher grounds dan je tegenstander
Van hoog naar laag schieten is makkelijker dan van laag naar hoog. Ga je de confrontatie aan, kies dan zo veel mogelijk voor de higher grounds. Dat kun je doen door snel te bouwen (hoger dan je tegenstander) en vervolgens van hoog naar laag aan te vallen. Je kunt ook op een berg gaan zitten en mensen aan te vallen die lager zitten.

Tip 9: Kies het juiste wapen
Zie je iemand van ver lopen? Pak dan je sniper rifle en leg aan. Let wel op: als je aan het richten bent dan sta je stil en kun je zelf ook makkelijker aangevallen worden door een andere speler. Bouw dus, indien mogelijk, snel een klein fort (met zo mogelijk een extra hoge muur achter je, zodat je van achteren niet direct aangeschoten kunt worden) en leg aan. Een sniper kill is een mooie kill en geeft vaak veel ‘damage’ waardoor een speler soms wel met 1 schot gedood is.

Zit je in een close combat fight, sta je dicht bij je tegenstander? Kies dan, zo mogelijk, een shotgun. Een shotgun geeft veel damage en de spread van kogels is groter dan van een mitrailleur (machine gun). Schieten met een shotgun vergt wel wat oefening en als je pech hebt dan is de ander daarin beter dan jij. Let op: pak geen Granade launcher of Rocket launcher als je te dicht op je tegenstander staat of in een te kleine ruimte. Je loopt dan de kans dat je jezelf dood als je tegen een muur schiet en de raket te dicht bij je ontploft. Sta je te dicht bij je tegenstander dan kan deze vlak voordat jij schiet snel een muurtje bouwen waardoor jij tegen die muur schiet en jezelf dood.

Is de afstand niet enorm ver en zeker niet dichtbij dan kies je bij voorkeur een mitrailleur die veel damage geeft (bijvoorbeeld een Scar). Met een mitrailleur kun je goed een fort van een ander kapot schieten waarna je de speler zelf ook kunt raken. Hierbij geld zeker ook tip nummer 6, schiet! En blijf vooral schieten, geef het initiatief niet uit handen. Laat de ander maar bouwen en jij schieten. Als je schiet kun je doden als je niet schiet en bouwt dan kun je nooit een ander doden. Zo simpel is het.
In een gevecht op een gemiddelde afstand kun je ook prima een bazooka-achtig wapen (Granade launcher of Rocket launcher) kiezen om af te wisselen met je mitrailleur. Met een Granade launcher of Rocket launcher schiet je direct het fort weg van je tegenstander. Pak daarna snel je mitrailleur en schiet! En wederom, blijf schieten!

Tip 10: Speel alsof het een echt gevecht is
Speel alsof het een echt gevecht is, daarmee bedoelen we dat je geen dingen moet doen die je in het echt ook niet zou doen. Bijvoorbeeld: je rent niet zomaar de straat op als je weet dat er op de daken van gebouwen mensen zitten (die higher grounds hebben en jou betrekkelijk makkelijk kunnen doden). Blijf altijd alert en goed om je heenkijken. Loop niet in een rechte lijn. Kun je de ander niet aan, loop dan weg indien mogelijk (let op: indien mogelijk, zomaar weglopen is natuurlijk niet slim, maar de hoek om lopen is makkelijk gedaan en levert je even rust op. Mogelijk komt de ander achter je aan, houdt daar rekening mee, wacht hem op en schiet direct.)

Tip 11: Spring en loop niet in een rechte lijn!
Als je over een veld loopt zorg dan dat je steeds springt en loop niet in een rechte lijn. Als je springt en varieert van richting dan kun je niet makkelijk van afstand ‘gesniped’ worden.

Tip 12: Gebruik wat je hebt
Zeker in het begin heb je het erg druk. Alles is nieuw en je weet nog niet hoe alles werkt en hoe alles uitwerkt. Probeer wel steeds na te denken over welke resources je hebt en hoe je die kunt inzetten. Als je een val (trap) hebt dan is het zonde om die niet te gebruiken. Zit je in een close combat fight plaats dan snel je trap. Je zult er zelf niet door gedood worden, maar het geeft de ander wel 150 damage, soms genoeg om iemand direct te doden. Gebruik je bandages en shields op tijd. Als je tijd hebt gebruik je dit om te herstellen. Later in het spel of tijdens een gevecht heb je hier mogelijk geen tijd meer voor.

Dit waren een aantal beginners tips om snel beter te kunnen worden in Fortnite. Om echt goed te worden in Fortnite is het nodig om veel uren te spelen en skills op te bouwen die je helpen sneller te kunnen bouwen en beter te kunnen schieten.

Oh ja, kies een leuk Fortnite dansje uit als je wint. Soms kijken gedode spelers nog even mee met jouw spel. Met een leuke emote van Fortnite kun je dan die spelers dan even op hun nummer zetten :-).
Written by: Koen Kastermans

Fortnite.nl

Fortnite is een third-person shooter ontwikkeld door Epic Games en People Can Fly. Het spel wordt uitgegeven door Epic Games. Forinten is in korte tijd uitgegroeid tot een van de grootste games ter wereld met meer dan 60 miljoen spelers. Fortnite is beschikbaar op macOS, PlayStation 4, Windows, Xbox One en mobile. Fortnite is gratis te spelen. De game start met 100 spelers die op een eiland vechten tot de laatste man. Een spel duurt maximaal ongeveer 15 minuten. Iedereen begint gelijkwaardig en zonder wapens. Let the battle begin …